Quantcast
Channel: Reacties op: Hoe veilig is uw pensioen en AOW?
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Door: Armin

$
0
0

@Michielsens [4]: De grootste profiteurs van de pensioenfondsen zijn echter zij die pensioen trekken in de jaren voor de crash. Immers zij betaalden te weinig premie en kregen te hoge indexaties. Niet de grote topmannen.

Nu ook zie je dat Donner de pensioenfondsen toestemming heeft gegeven te rekenen met indexatiepercentages die hij eerder als onrealistisch achte. Resultaat, pensioenfondsen hoeven nu de premies minder te verhogen en kunnen wellicht toch nog wat indexatie geven. De zondvloed komt morgen …

Mijn eigen NLse pensioenfonds had een rendement van 1% over de laatste 10 jaar las ik in een editorial van iemand in de deelnemersraad’ (zoiets lees je nooit in de eigen overzichten 🙂 ). BNR nieuwsradio rapporteerde dan de AEX in diezelfde periode 5% per jaar had. Gaat lekker denk ik dan …

Het grootste probleem is in mijn ogen niet dat er massaal verkocht moet worden, maar meer dat er veel minder hard kapitaal is, dan mensen denken, of in ieder geval minder dan nodig is om de pensioenafspraken na te komen. Dat zie ik als nog een stapje fundamenteler dan eventuele zelfversterkende koersdalingen (waar ik niet in geloof).

Gisteren las ik een mooi artikel op MSN USA Money over de EU crisis. Ironisch profiteert de VS daar van vanwege een lagere euro en een vlucht van kapitaal naar … juist ja, US staatsobligaties. Zo kan Obama nog wat langer door gaan met zijn lenen.

Een ander artikel gaf een historisch perspectief van goud. Wie in 1980 ingestapt ws in dollars, had in 2001 een 85% reeele rendementsverlies gemaakt …

Het artikel waarshuwde verder voor de grote schurken die nu in de goudhandel zitten en rendementen van 5% opaten als kosten van bewaren en handelen in goud.

Ook waren de investeringen in goudwinnings-obligaties van 35 miljard naar 50 miljard gegaan. De vraag is of de bedrijven zelfs bij een grote goudstjging die investeringen ooit zouden terugverdienen.

Het historische koersverloop suggereert of een permanente verandering in preferentie naar goud … of een bubble. Hun conclusie was diezelfde die ik al een maand of twee geleden maakte: bubble.

Momenteel is de huizenbubble leeggelopen, maar het grootste deel van het geld is enkel elders geparkeerd. Bij de FED, bij de ECB, in goud en in obligaties. De bubble is nog niet weg.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Latest Images





Latest Images